Festivalist

Maailmas on ärevad ajad. Kui alles hiljuti oli tunne, et koroona on toonud kaasa lõputu kaose ja raskemaks enam minna ei saa, siis saime järgmise õppetunni - alati saab minna veel halvemaks.

Pidime sel aastal päris pikalt mõtlema, kas sellisel perioodil on üldse sünnis moefilmide programmiga publiku ette tulla. Mis tähtsust on moel, kui kusagil on röövitud inimeste meelerahu ja kodud?

Ometi on ka mood läbi sajandite väljendanud kõike seda, mis maailmas toimub. Moe abil on protesteeritud, see on põhjustanud suuri muudatusi ja palju muud. Ka sõjad on kaasa toonud suuri muudatusi moes - peale eelmise sajandi maailmasõdasid pääsesid naised lõplikult korsettide ja maani kleitide ahistavast vormist.

Seekordne programm on kantud maailmas toimuvast. Toome kinno filmid, kus peategelasteks veel elavad või juba meie hulgast lahkunud legendid, kes nii oma tegevuse kui ka moevalikutega olnud paljudele eeskujuks. Ja filmid moetööstuse probleemidest, mis jahmatavad ning tekitavad õudu. Kuid kas on ka häid lahendusi?

Mida me oleme õppinud? Mida seekordsed filmid meile õpetavad? Hoolime ja märkame. Elame ja naudime. Ärme võta kõike liiga tõsiselt ja samal ajal võtame olulisi asju väga tõsiselt. Elu on pikk ja samal ajal nii lühike.


Kohtumiseni kinos ja moes!
Helen Saluveer