Festivalist

Olen moefilmidega seotud juba 10ndat aastat, sest ühest väikesest mõttest sai kunagi alguse armastus, mis kestab siiani. Armastus moe vastu oli mul olemas juba veelgi varem, aga moefilmides leidsin enda jaoks 2007. aastal žanri, mis endiselt inspireerib ja üllatab.

Sel aastal on minu valitud dokumentaalfilmid esmakordselt publiku ees eraldiseisva filmifestivali MoeKunstiKino raames. Sest olen aru saanud, et minusuguseid on veel. Moearmastajaid, keda ei huvita vaid algava hooaja põhivärvid ning trendikas püksilõige, vaid kes austavad ja hindavad moeKUNSTI. Keda huvitab, kes ja kuidas moodi loovad ning miks nad seda teevad. Kes näevad moes midagi suuremat, kui vaid järjekordsel moeetendusel ilusate tüdrukute seljas esitletavaid rõivaid.

Oluline on mõista, et mood ei võrdu hooajaliste trendide ja glamuursete moeshowdega, vaid on märkide kogum, milles peituvad erinevad sõnumid nii persoonitasandil kui ka laiemalt. Mood on peegeldus kõigest sellest, mis on ühiskonnas aktuaalne. Moedokumentaalid avavad selle kõiki inimesi puudutava valdkonna telgitaguseid ning aitavad paremini aru saada, miks ja kuidas moemaailm toimib.

Kohtumiseni kinos ja moes, 
Helen Saluveer
MoeKunstiKino looja